Moraal vs teadus: kas embrüote 14 päeva reegel tuleks ümber vaadata?

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arenevad inimembrüod
Arenevad inimembrüod Foto: Oregon Health & Science University/Handout/REUTERS

Uurida tohib kuni kahenädalasi inimembrüoid. Teoreetiliselt suudaksid teadlased sellest piirist üle minna, aga praegu seda teha ei tohi.

Sel aastal tegid Cambridge’i ülikooli teadlased midagi ennenägematut: nad suutsid embrüot elus hoida 13 päeva. Eelmine rekord ületati nelja päevaga. Oluline on iga päev, sest see annab bioloogidele uusi andmeid inimelu esimeste etappide kohta. Ka võib see anda vastuse küsimusele, miks mõni rasedus katkeb. 13-päevase embrüoga jõuti lausa nii kaugele, et sel arenesid rakud, millest hiljem moodustuksid organid.

Samal ajal on see vähemalt praegu tulevikumuusika, sest juba järgmisel päeval pidanuks teadlased eksperimendi nagunii katki jätma. Nimelt kehtib Kanadas, USAs, Rootsis, Islandil, Suurbritanias, Hispaanias, Taanis, Hollandis, Indias, Hiinas, Jaapanis, Lõuna-Koreas, Singapuris, Uus-Meremaal ja Austraalias reegel, mis ei luba uurida üle 14-päevaseid embrüoid. Loogika peitub selles, et kahe nädalaga saab embrüost inimene ning inimkond ei ole veel kindel, kas see on mängumaa, kuhu tasuks praeguste teadmistega tungida.

Nüüd on aga vähemalt briti teadlased teema otsustavalt üles võtnud ning riigis käib debatt selle üle, kas reegel tuleks teaduse huvides üle vaadata. Juba räägitakse katsete tegemisest 28 päeva vanuste embrüote peal. 14 päeva reegel on püsinud 25 aastat.

Kuigi võimalik otsus uurimisaega pikendada tooks kahtluseta kaasa meie meditsiiniliste teadmiste avardumise, tekitab see paljudes siiski hirmu. Asjaosalisi on palju, alustades bioloogidest, eetikutest, filosoofidest, lõpetades poliitikute ja usuinimestega. Peale moraalse dilemma on osal teadlastel kartus, et kui embrüote uurimise aega praegu pikendada, võib see kaasa tuua tagasilööke, mispeale keelatakse viimaks igasugune embrüote uurimine.

Igal juhul vajab otsuse muutmine arutelu riikide vahel. Pretsedent on juba loodud, sest enneolematu geenitehnoloogia CRISPR-Cas9 võimaluste ja piiride arutamiseks on Briti, Ameerika ja Hiina teadlased pead kokku pannud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles