Nanotehnoloogiline materjal toodab inimese liigutustest elektrienergiat

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus materjal suudab toota inimese liigutustest elektrienergiat
Uus materjal suudab toota inimese liigutustest elektrienergiat Foto: Nelson Sepulveda

Iga kord kui seda pigistada, toodab uus materjal pinget ning voltimise korral tõuseb pinge eksponentsiaalselt.

Uue materjali saladus seisneb omapärases piezo-elektrilises nanoseadmes, mis talle jõu rakendamisel voolu toodab. Tulevikus nähakse selle rakendust just inimeste kantavate energiaallikate loomisel. Erinevalt tavalistest piezo-seadmetest on see aga õhuke nagu paber. Igal voltimisel toodetavate voltide arv suureneb. Materjali loonud Michigani Ülikooli teadlased loodavad, et selline tehnoloogia kaotab pikemas perspektiivis seadmete laadimise võimaluse.

«Kujutage ette, et saaksite oma tahvelarvutit kasutada nii, et ta laeb ennast iga kord, kui näpuga üle ekraani veate. Sellisel juhul väheneks laadimiseks kuluv aeg oluliselt,» ütles uuringut juhtinud Nelson Sepulveda seeker.com’ile.

Uudse materjali saamiseks ühendati erinevate tehnikate abil terve rodu erinevaid keemilisi ühendeid nagu hõbe, polüidiin, polüpropüleen, ferroelektrikud ja elektriliselt laetud osakesed räniplaatidele. Tulemusena saadud kiht on küll üliõhuke, kuid samas tavalise kleepsuna eri pindadele kantav.

Teadlased viisid läbi ka mõned mõõtmised, milles selgus, et oma tipp-võimsusel tootsid vaid käelaba suurused tükid ligi 50 volti, mis oli piisav 20 LED-lambi valgustamiseks.

Kuigi saadud pinge on hea saavutus, jääb uue lahenduse ellu rakendamiseks siiski veel takistusi. Nimelt on pinge küll olemas, kuid nüüd tuleb leida viis sellest voolu tootmiseks. Ilma ampriteta pole voltidest mingit kasu. Sepulveda võrdles seda mäe otsas ja torni tipus ämbris oleva veega – potentsiaal suure hooga alla voolata on küll olemas, kuid ilma vajaliku voolukanalita ei saa tekkida ka voolu.

Sama põhimõte kehtib ka voltide puhul. «Meil võiks olla kasvõi miljon volti, aga ilma vooluta pole sellest kasu,» ütles Sepulveda.

Esimene võimalik lahendus energia ärakasutamiseks on grupil juba olemas, kuid see pole veel avalikkusele tutvustamiseks valmis. 55-kilomeetrise jalgrattasõiduga peaks see aga suutma telefoni laadida, väidab Sepulveda.

Uut materjali tutvustav teadusartikkel avaldati ajakirjas Nano Energy.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles