Kannalt varbale kõnd muudab jalad pikemaks

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimese kõnniviisi uurinud teadlased täheldasid, et kannalt varbale liikuv kõndimine on energiasäästlik ning tagab pikema sammu kui teiste liikide varvastel kõndimine.

Nii vahendas ERR-i teadusportaal Novaator ajakirjas Journal of Experimental Biology ilmunud uuringut, mis uuris, miks inimesed kõndides esmalt kannale astuvad, samas kui paljud teised loomad pigem päkale astuvad.

Selgus, et kannalt varbale astumine annab meile pikemad, «nähtamatud» jalad. Kui inimesed sammuvad, siis liiguvad nad nagu pahupidi pendel – keha liigub üle selle punkti, kus jalg maha toetub. Sammu tehes libiseb me raskus piki labajalga, kannast varbani, nii et tegelik telg, kuhu tagurpidi pendel haakub, jääb mitu sentimeetrit maa alla. See pikendab põhimõtteliselt meie “virtuaaljalgu”, nii et need ulatuvad kaugemale kui meie tegelikud jalad.

Loe pikemalt Novaatorist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles