Analüüs: Wikipedia usaldusväärsus sõltub keelest. Sakslased näevad Krimmi annekteerimist venelaste silme läbi

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wikipedia logo
Wikipedia logo Foto: SCANPIX

Loodud on lehekülg, kust on võimalik Wikipedia artiklite usaldusväärsust kontrollida. 

Ehkki Wikipedia pakub artikleid paljudes keeltes võivad faktid geograafiliselt suuresti erineda. Leheküljel Wikiwhere saab aga hõlpsasti järele kontrollida, kus maailma paikadest artiklis kasutatud info pärineb. Nii kasutab näiteks ingliskeelne artikkel Krimmi annekteerimise kohta 24 protsendi ulatuses Ukraina allikaid ning 20 protsendi ulatuses Venemaa allikaid. Saksakeelne artikkel koosneb aga näiteks 10 protsendi ulatuses Vene allikatest ning vaid kolme protsenti ulatuses Ukraina allikatest. Leht kasutab allikate päritolu kontrollimiseks IP-aadressi.

Wikiwhere'i veebi lõid Saksamaal asuva Koblenz-Landau ülikooli teadlased artiklite võrdlemiseks, vahendas New Scientist. Asja eestseisja Martin Körneri sõnul näitab nende analüüs, et inimesed saavad eri keeltes samade olukordade kohta eri infot: ehkki vahel peitub põhjus selles, et eri keeltes allikaid on vähe, ei õigusta see Körneri hinnangul aga kuidagi seda, et saksakeelses artiklis nii vähe ukrainakeelseid allikaid leidub.

Vaata pikemalt SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles