Vampiirioht? Rootsis anti välja marutõbiste nahkhiirte hoiatus

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsis avastati esimest korda marutaudi nakatunud veelendlased.
Rootsis avastati esimest korda marutaudi nakatunud veelendlased. Foto: Lasse Jakobsen, Coen Elemans / NYT

Ekspertid hoiatavad, et kõik, kes Lõuna-Rootsis nahkhiirtelt hammustada saavad, peaksid kiiremas korras arstiabi otsima, vahendab The Local.

Hoiatus anti välja pärast kuus aastat kestnud nahkhiirte süljeproovide uurimist. Kokku uuriti 452 nahkhiirt, kellest 14 kandis ohtliku viiruse antikehi. See tähendab, et loomad kas olid proovi võtmise ajal marutõppe nakatunud või enne seda haigust põdenud. Kõik nakkuse märke kandvad nahkhiired olid liigi poolest Eestiski laialt levinud veelendlased (Myotis daubentonii).

Uppsala Ülikooli viroloogiaprofessor Åke Lundkvist ütles agentuurile TT, et ohtu avalikkusele ei tasu üle hinnata. «Tavainimesed ei pea hammustusi kartma, kuid nahkhiirtega töötavad teadlased võiksid Skåne või Småland’i piirkonnas küll ettevaatlikud olla. Hammustada saamise korral tuleb kindlasti kiiresti arstiabi otsida,» ütles Lundkvist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles