Sulav jää toob jääkarud inimeste küladesse

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaktoviku lähedal jäädvustatud jääkaru.
Kaktoviku lähedal jäädvustatud jääkaru. Foto: Michael Stern/Caters News Agency

Alaska küladesse jõuab üha enam kliimapõgenikest toitu otsivaid jääkarusid.

Nii selgub New York Timesi fantastiliste fotodega reportaažist: karusid nähakse lausa tavalistel teedel ja autode ees.

Sügise saabudes mattub Alaskal asuv Kaktoviku küla turistide alla, sest lähedal asuvad jääkarud tulevad küladesse parimatele jahimaadele. Põhjus peitub selles, et hüljesteküttimisest elatuvate jääkarude elu on üha soojenevas kliimas aina keerulisem. Arktika sulab kaks korda kiiremini kui ülejäänud planeet ning see tähendab, et sügised on nüüd juba liiga soojad ning jääkamakatel jahti pidavatel karudel pole enam piisavalt küttimispaiku. 

Teadlaste sõnul muutuvad jääkarud ka kõhnemaks ja väiksemaks ning karmide elutingimuste tõttu surevad noored ja vanad jääkarud varasemast tihedamini. 

Ehkki inimeste sekka jõudvad jääkarud on eksootiline vaatepilt, teeb see osa teadlasi murelikuks. Seni on jääkarud inimesi rünnanud vaid mõnel korral, sest täis kõhuga jääkarud inimestele enamasti ohtu ei kujuta. Toidupuuduses võib see aga muutuda.

Loe pikemalt ja vaata fotosid SIIT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles