Teadlased tegid teemantidest maailma väikseima raadio

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlaste valmistatud imepisike raadio
Teadlaste valmistatud imepisike raadio Foto: Eliza Grinnell/Harvardi Ülikool

Harvardi Ülikooli teadlased valmistasid maailma kõige väiksema raadiovastuvõtja, mille kõige väiksemad komponendid on ainult kahe aatomi suurused ja leiduvad roosades teemantides

Et raadio on valmistatud teemandist, peab see vastu ekstreemsetes keskkondades ning seda saaks kasutada ükskõik kus, alustades inimorganismist ning lõpetades näiteks Veenusel. Raadio suudab mängida ka 350 kraadises kuumuses.  Info raadiovastuvõtja avaldati ajakirjas Physical Review Applied.

Raadio saadi nii, et teemandist eraldati kaks kõrvuti seisvat süsiniku aatomit ning üks neist asendati lämmastiku aatomiga. Teise aatomi asemel jäeti auk ning nii tekkis teemanti defekt, mida lämmastik-vakantstsentriks. Selliseid defektid suudavad tuvastada väga nõrku magnetvälju ja lisaks sellele suudavad need välja kiirata valgusosakesi.

«Harvardi teadlaste ehitatud raadiovastuvõtjas tuleb lämmastik-vakantstsentris olevatele elektronidele anda rohelise laseriga energiat, tehes need nõnda raadiolainetele tundlikuks. Kui siis raadiolaine tulebki, kiirgab lämmastik-vakantstsenter välja punast valgust,»  selgitas ERR-i Novaator. Selles valguses on aga juba heli olemas.

Loe pikemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles