Triumf: teadlased lõid lõpuks töötava Ebola vaktsiini

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sierra Leone elanikud Ebola-ohvrit matmas 2014. aasta septembris.
Sierra Leone elanikud Ebola-ohvrit matmas 2014. aasta septembris. Foto: Christopher Black/HANDOUT/REUTERS/Scanpix

Sel nädalal avaldati tulemused vaktsiini tõhususe kohta ning usutakse, et vaktsiin hoiab järgmise suure puhangu ära. 

Ebola vaktsiini kallal on teadlased töötanud juba sellest ajast saadik, kui see viirus 1976. aastal avastati. Ajapikku jäi aga raha üha vähemaks ning uuringud jäid soiku. 2014. aasta viiruspuhang tappis aga 11 000 inimest ja see tõi Ebola vaktsiini otsingud tagasi. Neljapäeval avaldatigi ajakirjas Lancet kliiniliste katsete tulemused, mis näitavad, et Ebola vastu on vaktsiin lõpuks olemas. 

Eelmisel aastal katsetati vaktsiini Guineas 11 841 elaniku hulgas. 5837 vaktsiini saanud inimesest ei nakatunud Ebolasse järgmise kümne päeva jooksul keegi. Ülejäänute hulgas esines 23 Ebolasse nakatumist. Vaktsiini taga seisavad Maailma Tervishoiu Organisatsioon, Guinea Tervishoiministeerium, Norra Rahvatervise Instituut ja teised asutused. rVSV-EBOV-nimelist vaktsiini hakati välja arendama juba kümme aastat tagasi.

Vaktsiini geneetiline «selgroog» on vesikulaarne stomatiidi viirus, mis teeb kariloomad haigeks, ent inimesi ei mõjuta. Loe täpsemalt SIIT

Ehkki tulemused ei päästa juba oma elu kaotanuid, on see tervishoiuekspertide sõnul ikkagi väga oluline tulemus, sest järgmise puhangu jaoks on vaktsiin olemas.  

Efektiivsusest hoolimata on vaktsiini miinus tõsiasi, et see aitab kahest enim levinud viiruse variandist vaid ühe vastu ning kaitse ei pruugi olla pikaajaline. Lisaks sellele kogesid mõned vaktsiinisaanud kõrvaltoimeid nagu lihas-ja peavalud. Siiski peetakse vaktsiini leidmist triumfiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles