Video: vaata mikroskoobipilti pilve sünnist

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA teadlaste avaldatud videos võib näha pilvetekke protsesse nanomeetri tasemel. Pilt on illustratiivne.
USA teadlaste avaldatud videos võib näha pilvetekke protsesse nanomeetri tasemel. Pilt on illustratiivne. Foto: Lewis Whyld/AP/Scanpix

Teadlased modifitseerisid keskkonna skanneerimiseks mõeldud elektronmikroskoopi nii, et videosse tabati pilvekristallide moodustumine.

Selleks andsid USA teadlased masinale võime luua spetsiifilist temperatuuri, rõhku ja suhtelist õhuniiskust – kõiki tingimusi, mis on vajalikud pilvetekke protsesside käivitamiseks. Seejärel tuli mikroskoobi katsekambrisse lisada vaid piisaval kogusel mineraalseid tolmuosakesi ja veeauru.

Nagu ka 6 kilomeetri kõrgusel taevas, jäätusid veeauru osakesed tolmu külge ja nii tekkisid ka kiudpilvedes tavalised jääkristallid. Mikroskoop tegi protsessi kulgemisest pilti iga 3 sekundi järel ja pani sellest kokku tänaseks avaldatud video, milles nähtavad jääkristallid on vaid 50-nanomeetrise läbimõõduga.

Ajakirjas Physical Chemistry Chemical Physics avaldatud uuringus tõdevad teadlased, et selliste mikroskoopide abil võime jõudma oluliselt lähemale teadmisele pilvetekke protsesside mõjust Maa kliimale.

Vaata videot siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles