Äikesemagnet: järv, mille kohal pikne lööb sagedamini kui kusagil mujal maailmas

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lightning strikes over Lake Maracaibo in the village of Ologa, where the Catatumbo River feeds into the lake, in the western state of Zulia October 23, 2014. This year the Catatumbo Lightning was approved for inclusion in the 2015 edition of Guinness World Records, dethroning the Congolese town of Kifuka as the place with the world's most lightning bolts per square kilometer each year at 250. Scientists think the Catatumbo, named for a river that runs into the lake, is normal lightning that just happens to occur far more than anywhere else, due to local topography and wind patterns. Picture taken with long exposure October 23, 2014.  REUTERS/Jorge Silva (VENEZUELA - Tags: SOCIETY ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY)

ATTENTION EDITORS: PICTURE 10 OF 20 FOR WIDER IMAGE PACKAGE 'VENEZUELA'S ETERNAL STORM'  
TO FIND ALL IMAGES SEARCH 'CATATUMBO LIGHTNING'
Lightning strikes over Lake Maracaibo in the village of Ologa, where the Catatumbo River feeds into the lake, in the western state of Zulia October 23, 2014. This year the Catatumbo Lightning was approved for inclusion in the 2015 edition of Guinness World Records, dethroning the Congolese town of Kifuka as the place with the world's most lightning bolts per square kilometer each year at 250. Scientists think the Catatumbo, named for a river that runs into the lake, is normal lightning that just happens to occur far more than anywhere else, due to local topography and wind patterns. Picture taken with long exposure October 23, 2014. REUTERS/Jorge Silva (VENEZUELA - Tags: SOCIETY ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY) ATTENTION EDITORS: PICTURE 10 OF 20 FOR WIDER IMAGE PACKAGE 'VENEZUELA'S ETERNAL STORM' TO FIND ALL IMAGES SEARCH 'CATATUMBO LIGHTNING' Foto: JORGE SILVA/REUTERS

Kui te ei taha saada pihta piksenoolega, on mõistlik vältida tormi ajal avamaad ja kõrgeid objekte. Ja ka üht järve Lõuna-Ameerikas.

Tegemist on Venetsueelas asuva Maracaibo järvega, mis on hiljutise satelliidiuuringu järgi kõige äikserohkem koht maailmas. Täpsemini kuulub see tiitel ühele konkreetsele ruutkilomeetri suurusele osale järve lõunaosas Catatumbo jõe suudmes, kus piksetabamusi tuleb ette koguni 233 korda aastas, vahendab teadusajakiri Science.

Teadmine, et järve ümber on äikeselöögid sagedased, on sealsetele elanikele juba ammu teada ning isegi meremehed kasutasid piksevardaid vanasti majakate asemel.

Kinnitus, et tegemist on tõepoolest maailmarekordiga tuli aga hiljutise Tropical Rainfall Measuring Mission satelliidimissiooni (Troopiliste vihmasadude mõõtmise missioon) andmete analüüsimisest. Satelliit tiirles ümber Maa aastatel 1997-2015 ja tegi selle aja jooksul põhjaliku ülevaate kõikidest laiuskraadide 38°N ja 38°S vahele jäävatest maa-aladest.

Tulemused kinnitavad mitmeid meteoroloogide varem kahtlustatud ilmastikulisi reeglipärasid. Näiteks leidis kinnitust, et äike lööb peamiselt maa ja mitte mere kohal, pigem suvel kui talvel ja kõige sagedamini lõuna ja kl 6 vahel õhtul. Kõik need asjaolud on seotud maapinnalähedase ja kõrgemates atmosfäärikihtides oleva õhu temperatuuride erinevuse kasvuga, mis omakorda tõstab ka äikse esinemise tõenäosust. Samas on ka nendele reeglipäradele erandeid ja kindlasti on Maracaibo järv üks neist.

Seda mitmel põhjusel. Esiteks toimus enamik sealsetest piksetlöökidest kesköö ja kl 5 vahel hommikul ning mitte suvel, vaid kevadel ja sügisel. Teadlaste selgitus: järve ümbritsevad kõrged mäed, millelt öösel alla voolavad külmad õhumassid põhjustavad soojaveelise järve kohal tekkinud soojade õhumassidega põrkumisel äikesetorme koguni 297 ööl aastas.

Maailma pikselöökide tulipunktide seas on lisas Maracaibole veel 14 suuremat järve nagu näiteks Victoria ja Tanganyika järved Aafrikas. Maailma kõige suurem äiksepiirkond on Kesk-Aafrikas, kus asub tihedalt koos 283 maailma 500 enim pikselööke saavatest paikadest.

Uuringu tulemused avaldati ajakirjas Bulletin of the American Meteorology Society.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles