Peagi suudame mõtteid lugeda ja neid sõnadeta jagada

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõtete lugemine saab teoks tänu inimeste ajutegevuse mõõtmisele.
Mõtete lugemine saab teoks tänu inimeste ajutegevuse mõõtmisele. Foto: Kuvatõmmis videost/New Scientist

Hiljutised avastused näitavad, et järgnevatel aastatel võib sündida esimene, päris ajult-ajule suhtlus.

Asja taga on teooria, et ühe inimese ajutöö mõistmine võib muuta võimalikuks selle, et suudame samal moel need mustrid ka teise inimese ajus tööle panna, vahendab New Scientist.

Praeguseks on teadlased jõudnud nii kaugele, et nad suutsid kaks erinevates tubades asuvat inimest 20-küsimuse mängu mängima panna, ilma et nad omavahel traditsioonilisel moel suhtleks. Mängus tuleb 20 «jah» ja «ei» küsimusega ära arvata, kellest või millest jutt käib.

Mõlema mängija pead kattis EEG tehnoloogiaga (lühend sõnast elektroentsefalograafia) kiiver, mis mõõtis ajutegevust. Arvutiga ühendatud kiiver ning spetsiaalne tehnoloogia suutsid registreeritud tegevuse teise inimese ajju üle viia.  

Neid oskusi edasi arendades võivad teadlased tulevikus tuvastada teatud mõttemustreid ja neid teiste inimeste mõtete mõjutamiseks kasutada. Juba praegu on loomkatsed näidanud, et kolme ahvi  ajusse implantaadi paigaldamise järel sai nad ühe eesmärgi nimel tegutsema panna. Sarnase põhimõttega katseid on tehtud ka rottide peal, kelle ajud ühendati arvuti ja ajju paigaldatud elektroodide abil. Teadlaste eesmärk ongi nüüd leida samasugune, mitteinvasiivne meetod ka inimeste jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles