Video: kuidas oskavad elevandid hiiglaslikke lonte nii jõuliselt ja hellalt kasutada?

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elevantidega läbi viidud eksperimendis kogutud andmete põhjal loodavad teadlased tulevikus välja arendada täpsemaid ja võimekamaid robothaaratseid.
Elevantidega läbi viidud eksperimendis kogutud andmete põhjal loodavad teadlased tulevikus välja arendada täpsemaid ja võimekamaid robothaaratseid. Foto: Tobias Schwartz/AFP/Scanpix

Elevantide oskus teha oma londiga erinevaid liigutusi ja tõsta ka kõige õrnemaid objekte on teadlasi juba aastaid hämmastanud. Kui vaja, suudavad nad tõsta igas suuruses ja iga kujuga objekte, olles seejuures nii jõulised kui ka õrnad.

Et uurida, kuidas elevandid seda suudavad, lõid Georgia Tehnikaülikooli inseneriteadlased eksperimendi, milles panid Atlanta loomaaia elevantide ette spetsiaalsele kaalule hulga erinevaid objekte väikestest seemnetest meetrise läbimõõduga palkideni. Elevandi haardeliigutused võeti ka videosse, mille analüüsimisel saab juba teha olulisi järeldusi londis toimuvate liigutuste kohta.

Tuli välja, et elevant muudab oma 150-kilose londiga rakendatavat jõudu ajutiste liigeste loomise läbi. Mida kõrgemale ta neid liigeseid londi sees liigutas, seda kergemaks ja õrnatundelisemaks muutus ka londi alumine osa. Sellise «londitehnoloogia» abil suutis üks elevantidest niimoodi õrnalt haarata ka kaalul lebavaid kergesti purunevaid tortillasid.

Londikasutuse uurimisel on teadlastel peale looma paremini tundma õppimise aga teisedki huvid – londilt õpitu abil loodetakse tulevikus arendada välja efektiivsemaid kaugete planeetide kulgureid või isegi päästeroboteid.

Teadlased rääkisid oma uuringust Integratiivse ja Võrdleva Bioloogia Seltsi iga-aastasel kohtumisel.

Ajakirjas Science avaldatud videot saab vaadata siin:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles