Eesti noorteadlane sai Euroopa ja Põhja-Ameerika tulevikutalendi tiitli

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa ja Põhja-Ameerika tulevikutalendi tiitli pälvinud Triin Vahisalu koos TÜ tehnoloogiainstituudi teadlaste Heino Moldau ja Hannes Kollistiga. Koostöös Helsingi ja San Diego Ülikooli teadlastega avastasid nad geeni, millel on oluline roll taime elutähtsate protsesside regulatsioonil.
Euroopa ja Põhja-Ameerika tulevikutalendi tiitli pälvinud Triin Vahisalu koos TÜ tehnoloogiainstituudi teadlaste Heino Moldau ja Hannes Kollistiga. Koostöös Helsingi ja San Diego Ülikooli teadlastega avastasid nad geeni, millel on oluline roll taime elutähtsate protsesside regulatsioonil. Foto: Sille Annuk

Tartu Ülikooli Tehnoloogiainstituudi ning Helsingi ülikooli teadlane Triin Vahisalu pälvis L' Oréal'i kontserni ja UNESCO poolt korraldatava maineka rahvusvahelise konkursi «Naised teaduses» tulevikutalendi tiitli. Sellega tunnistati Vahisalu üheks kolmest parimast noorteadlasest Euroopa ja Põhja-Ameerika regioonis.


Konkurss kroonib igal aastal ühe väljapaistva naisteadlase igalt kontinendilt ning selgitab igast piirkonnast kolm tulevikutalenti, vahendas Tartu Ülikooli pressiesindaja. Lisaks Vahisalule pärjati sama tiitliga ka üks teadlane Iisraelist ning teine Venemaalt.

Auhinnaga kaasneb rahaline preemia, mis võimaldab jätkata noorteadlasel enda valitud tippkeskuses kahe aasta vältel teadustööd.

Konkursi 13 toimumisaasta jooksul on see esimene kord, kui võitja on Balti riikidest. Vahisalu sõnul aitab tunnustus kinnitada Eesti kui teadusriigi veelgi kindlamalt maailmakaardile.

«1,4 miljoni elanikuga riigis pole just palju teadlasi, kes keskenduksid taimede uurimisele ning see stipendium pakub mulle hindamatut toetust ning võimaldab jätkata tööd välislaborites,» ütles Vahisalu.

Helsingi ülikoolis doktorikraadi kaitsnud ning praegu sealsamas järeldoktorantuuris õppiv Vahisalu uurib koos juhendajate Hannes Kollisti ning Jaakko Kangasjärviga taimede stressitaluvust ja nende kohanemist ekstreemsete oludega. Koostöös TÜ teadlastega õnnestus Vahisalul kaardistada geen, mis suurendab taimede stressitaluvust.

See geen mõjutab oluliselt kaitsereaktsioonide kulgu taime sattumisel stressiseisundisse, mida põhjustavad veepuudus ja saasteainete, näiteks osooni hulga suurenemine atmosfääris inimtegevuse mõjul. Avastus on seda olulisem, et tingimustes, kus keskkonna saastatus järjest suureneb ning veevarud kiiresti vähenevad, võimaldab saadud info jõuda lähemale taimede aretamisele, mis tulevikus suudavad kasvada ja vilju kanda ka kuivades ning saastatud piirkondades.

L`Oreal-UNESCO konkursi laureaatidest kaks on hiljem saanud ka Nobeli preemia: Elizabeth Blackburn meditsiini alal ja Ada Yonath keemias.

Triin Vahisalu sai preemia kätte eile, 3. märtsil Pariisis, kuhu sõitis koos abikaasa ja 7-nädalase tütrega. Vahisalu teadustööst lähemalt saab lugeda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles