Kliimasoojenemine ja metsatulekahjud muudavad puud paksemaks

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sagedasemate metsatulekahjudega piirkondade puude koor muutub paksemaks. Pilt on illustreeriv.
Sagedasemate metsatulekahjudega piirkondade puude koor muutub paksemaks. Pilt on illustreeriv. Foto: Barry Austin/picture alliance / Moodboard

Värske uuring näitab, et tuleohtlikel aladel asuvad puud kasvatavad endale paksema koore. See on oluline leid, sest autorite sõnul saaks nii ennustada, missugused metsad ja savannid soojenevas kliimas ellu jäävad, mil metsatulekahjud üha sagedamaks muutuvad.

Ajakirjas Ecology Letters avaldatud, Princetoni Ülikooli teadlaste uuring näitas, et metsatulekahjude käes sagedamini kannatavate piirkondade – nagu näiteks savannid ning Põhja-Ameerika lääne osa metsad – puude koor on paksem kui troopilistes vihmametsades kasvavatel puudel. Kokku uurisid nad üle maailma 572 puuliiki. Paks koor kaitseb puu sisemust ülekuumenemise eest. Küsimus on aga selles, kas paksust koorest piisab.

Ehkki metsatulekahjud tunduvad hirmsana, on need teatud määral metsadele vajalikud. Tuli põletab kõdunenud metsa ning uuendab mulda. Nii muutub mets viljakamaks. Teisalt on tulekahjud metsades elavateel liikidele kahjulikud. Selge on aga see, et kliimasoojenemisega metsatulekahjude arv suureneb. Eriti murelikuks teeb teadlasi aga tulekahjude sagenemine troopikas, sest nagu uuringust selgus, ei ole need puud tulekahjudega kohanenud.

Loe täpsemalt SIIT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles