USAs jõuavad turule esimesed geneetiliselt muundatud õunad, mis pruuniks ei lähe

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arktika õunad lähevad pruuniks alles pärast kolme nädalat.
Arktika õunad lähevad pruuniks alles pärast kolme nädalat. Foto: Kuvatõmmis videost

Turule jõuavad Arktika õunteks kutsutud puuviljad, mida on muudetud nii, et nad pärast hammustamist enam pruuniks ei muutuks.

Luba nende õunte muutmiseks anti juba 2015. aastal ning veebruarist jõuavad esimesed õunad kümnesse USA poodi. Õunad aretati nii, et neid pruuniks muutva ensüümi polüfenooloksüdaasi tootvad geenid suudeti maha suruda. Evolutsiooniliselt arenes õuntel pruuniks muutumise võime kaitseks putukate eest. Pruunistumise eemaldasid teadlased aga seetõttu, et õunad pikemalt värskena püsiks – nüüd peaksid need õunad söömiskõlbulikuna seisma kolm nädalat.

Vaata õunte kohta rohkem SIIT:

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles