Video: pisike droon lendab täpselt nagu nahkhiir

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nahkhiirest inspireeritud lennurobot BatBot
Nahkhiirest inspireeritud lennurobot BatBot Foto: Science/Kuvatõmmis videost

Lendavate imetajate liigutustest inspireeritud Bat Bot suudab teha õhus manöövreid, mis jäävad paljudele tänastele droonidele kättesaamatuks.

Nahkhiired on erakordselt hea liikuvusega lendajad, kes suudavad lennu jooksul muuta oma tiiva kuju vastavalt jahilennu ülitäpsetele vajadustele. Sellise painduvuse annab neile tiivaluude liikmete kogus – kokku on neid üle 40.

Seda liikuvust üritasidki jäljendada USA insenerid, kelle töö vili kannab sobivalt nime BatBot (inglise keeles nahkhiir-robot).

Illinoisi Ülikooli ja California Tehnoloogiainstituudi teadlaste loodud BatBot kaalub vaid 93 grammi, kuid suudab tänu oma uudsetele silikoonmembraanidest tiibadele ja süsinik-kiust «luudele» teha manöövreid, mida ei suuda teha pea ükski tänapäeval kasutatav droon.

Tema tiibu moodustava membraani läbimõõt on vaid 56 mikromeetrit ja tiibade täpsema liigutamise eesmärgil suudab ta liigutada ka oma jalgu.

Tänu unikaalsele ülesehitusele suudab BatBot lennata otse, teha muljetavaldavaid sööste ja pooles lennus ka pöörata.

Sellise lendava roboti turule jõudmist on aga veel vara oodata – praegu seisab teadlastel ees vee mootoreid toitva aku kesvuse parandamine ja õrnade osiste tugevdamine. Ometigi näevad BatBoti arendavad insenerid oma leiutisel suurt tulevikku, olgu see siis ehitusinspektorite abilise või katastroofiseire rollis.

BatBoti kirjeldav teadusartikkel avaldati ajakirjas Science.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles