Juno lendab Jupiteri praegusel orbiidil plaanitust kauem

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juno kaameraga püütud pilt Jupiteri lõunapoouselt tänavu 2. veebruaril.
Juno kaameraga püütud pilt Jupiteri lõunapoouselt tänavu 2. veebruaril. Foto: NASA

Juno orbiidilennud jäetakse 53-päevasteks, varasem plaan tähendanuks 14 päeva. 

NASA kosmosemissioon Juno jõudis Jupiteri orbiidi lähedale eelmise aasta neljandal juulil. Nüüd teatas NASA, et Juno orbiidilendlemise periood jäetakse missiooni lõpuni 53-päevaseks kuni missiooni lõpuni. Varemate plaanide kohaselt pidi Juno tegema hakkama 14-päevaseid lende.

Plaani muutmise põhjus seisneb kosmosemasina mootoris, mis ei töötanud päris nii, nagu plaaniti. Lihtsustatult öeldes on 53-päevased orbiidilennud masinale lihtsamad. Pikemad lennud lubavad masinal rohkem teadusandmeid koguda ja see on tegelikult boonus. Muuhulgas uurib see täpsemalt hiiglasliku planeedi magnetosfääri. Magnetosfääri mõju päikesetuultele on üks missiooni olulisi uurimisteemasid.

Praeguse plaani järgi lendleb Juno Jupiteri orbiidil 12 korda kuni 2018. aastani. Senised planeedi möödalennud on andnud juba fantastilisi fotosid ja uusi andmeid.

Loe Juno kaudu kogutud uute andmete kohta täpsemalt SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles