Uuring: vale vastu ei aita isegi faktid (1)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA tulevane president Donald Trump
USA tulevane president Donald Trump Foto: Gerry Broome/AP/Scanpix

USA eelvalimiste ajal Donald Trumpi levitatud pooltõdede ja valede mõju uurinud teadlased kinnitavad, et väärinfole tähelepanu juhtimine ei muuda reeglina valijate eelistusi. Veelgi enam, vale kummutamiseks kasutatavad faktid ununevad nädalaga.

Nii vahendas ERRi teadusportaal Novaator Massachussetsi Tehnoloogiainstituudi teadlaste tehtud ja ajakirjas Royal Society: Open Science avaldatud uurimust, mis kaasas enam kui 3000 ameeriklast ja mille materjal pärines USA eelvalimiste ajal kogutud materjalil.

«Ajaline efekt oli väga ilus. Sarnaselt eelnevatele mittepoliitiliste valede kummutamist hõlmanud uuringutele võis näha, kuidas faktide mõjuga nädalaga kadus. Inimesed hakkavad lihtsalt uuesti väärinfot uskuma,» põhjendas autor Novaatorile. Väärarusaama uuesti tärkamisel võib olla mitu põhjust. Häirivana võib neist ühe puhul mängida olulist rolli ka meedia, (antud juhul Trumpi) pooltõdede ja valede võimendamine. Isegi juhul, kui need lükatakse ümber samas artiklis.

Loe põhjalikku lugu Novaatorist

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles