Eesti tudeng õpetas arvuti jaapani hieroglüüfe lugema

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli magistrant Joonas Lõmps võitis auhinna programmi eest, mis õpetas arvutit jaapani hieroglüüfe lugema.
Tartu Ülikooli magistrant Joonas Lõmps võitis auhinna programmi eest, mis õpetas arvutit jaapani hieroglüüfe lugema. Foto: THOMAS PETER/REUTERS

Tartu ülikooli informaatika magistrant Joonas Lõmps õpetas arvuti jaapani hieroglüüfe tundma ja sai selle eest rahvusvahelisel konverentsil parima uurimuse tunnustuse.

«Tegemist on kontekstivaba ja ainult visuaalsele sisendile toetuva tuvastusega, mille käigus arvuti tunneb ära tähemärgi selle kuju järgi,» selgitas Lõmps.

Magistrandi sõnul võimaldab rakendus näiteks eraldada piltidest teksti ja tähti ning digitaliseerida lihtsa vaevaga mahukaid dokumente. Turistidel aitab lahendus aga Jaapanis reisides silte tõlkida.

Pikas perspektiivis võib sellist pildituvastust rakendada ka näiteks isesõitvas transpordis, kus saaks läbi sõiduki akna tõlkida raalajas tänavate ja kohvikute nimesid.

Loe lähemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles