Ilves kohtus teaduspreemia laureaadi Triin Vahisaluga

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triin Vahisalu pere ja presidendipaariga.
Triin Vahisalu pere ja presidendipaariga. Foto: Toomas Volmer

President Toomas Hendrik Ilves korraldas täna Kadriorus vastuvõtu rahvusvahelise teaduspreemia laureaadi Triin Vahisalu, tema pereliikmete ja kolleegide auks.

Vahisalu pälvis tänavu UNESCO ja kontserni L’Oreal aasta noorteadlase tiitli taimemolekulaarbioloogia alase uurimuse eest, mille käigus kaardistati taimede stressitaluvust suurendav geen. Geen mõjutab oluliselt kaitsereaktsioonide kulgu taime sattumisel stressiseisundisse, mida põhjustavad veepuudus ja saasteainete hulga suurenemine atmosfääris inimtegevuse mõjul.

Avastus on seda olulisem, et tingimustes, kus keskkonna saastatus järjest suureneb ning veevarud kiiresti vähenevad, võimaldab saadud info jõuda lähemale taimede aretamisele, mis tulevikus suudavad kasvada ja vilju kanda ka kuivades ning saastatud piirkondades.

Vabariigi president ütles oma tunnustuskõnes, et väljapaistva noorteadlase tiitel koos Helsingi Ülikooli parima doktoritöö tunnustuse ja ajakirjas Nature avaldatud artikliga viitavad Vahisalu teadlaskarjääri hiilgavale tulevikule.

«See preemia antakse neile, kelle töö on muutnud ja muudab maailma. Soovin, et leiaksite aega teaduse populariseerimiseks Eestis, kus noorte haridus, tark erialavalik ja oskus teadustöö tulemusi praktikas rakendada määravad meie kõigi heaolu,» ütles president Ilves oma tänukõnes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles