Torm pühkis «Troonide mängust» kuulsa Azure Window merre

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Malta kuulsamatest maamärkidest Azure Window enne hävimist.
Üks Malta kuulsamatest maamärkidest Azure Window enne hävimist. Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Malta Gozo saarel asuva kivisilla häving oli riigi peaministri sõnal «südantmurdev» kaotus, vahendas BBC.

Azure Window oli üks Malta kuulsamatest maamärkidest. Looduslik kivivõlv oli võttepaigana kasutusel mitmetes filmides ja ka populaarse telesarja «Troonide mäng» avaosas. Omalaadne moodustis tekkis, kui kitsa neeme kahel poolel asunud koopad mõlemad kokku kukkusid, tekitades niimoodi neeme keskosa alla ebatavalise tühimiku.

Ometigi näitasid mitmed viimastel aastatel läbi viidud teadusuuringud, et kuulus kivisild ei kesta igavesti. 2013. aasta uuring ütles siiski, et kuigi erosiooni vältida ei saa, ei ole kokkukukkumist siiski mõtet niipea karta.

Sellest hoolimata olid kohalikud võimud paigaldanud sellele ka kivisillal kõndimist keelavad sildid, mida küll üleliia ei järgitud.

Malta peaminister Joseph Muscat ütles Twitteris, et «aastate jooksul tehtud uuringud näitasid, et see kuulus maamärk jääb ühel hetkel looduslikule kulumisele alla. Nüüd on see päev kätte jõudnud.»

Kalju kokkukukkumisele tunnistajaks olnud kohaliku elaniku sõnul eelnes sündmusele tormiline lainetus ning ühel hetkel vajus sild lihtsalt merre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles