GPS-i kasutamine vähendab ajuaktiivsust

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske uuring näitab, et navigatsiooniseadmete kasutamine vähendab inimeste ruumilise mõtlemise võimekust.
Värske uuring näitab, et navigatsiooniseadmete kasutamine vähendab inimeste ruumilise mõtlemise võimekust. Foto: UNITED PHOTOS/Reuters/Scanpix

Populaarsete navigatsiooniseadmete kasutamisel võib olla meie igaäevasele ajuaktiivsusele soovimatuid mõjusid, kirjutab Kristjan Port ERR Novaatoris.

Kas globaalse positsioneerimise süsteemi kasutamine aitab lihtsamalt sihtpunkti üles leida? Tõenäoliselt, muidu poleks ju need rakendused poleks sedavõrd populaarsed.

Kuid mis juhtub GPS-i kasutamise tulemusel meie orienteerumisvõimega? Kas kellegi ütlemised, et nad ei oskagi enam ilma nutiseadmeta õigesti orienteeruda, on lihtsalt päästik tühise vestlusteema elustamiseks? Mõnede teadusuuringute põhjal hakkab paistma, et neil võib tõsi taga olla. Tehniline orienteerumisabi võib muuta selle ürgselt olulise võime nõrgemaks.

Just sellises võtmes uuriski rahvusvaheline teadlaste grupp navigatsiooniseadmete mõju navigatsioonioskustele. Nende uuring ilmus teadusajakirjas Nature Communications.

Mida seal täpsemini avastat, võib lähemalt lugeda ERR Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles