Kivilinna koolis tuleb päästa karu

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Tartu Kivilinna gümnaasium.
Pildil Tartu Kivilinna gümnaasium. Foto: Margus Ansu

Homme Tartu Kivilinna gümnaasiumis peetaval üleriigilise robotite võistluse RoboMiku finaalis tuleb noortel robootikahuvilistel panna proovile võimed karu päästmises.


Ürituse peakorraldaja ja kooli tehnoloogia suuna õpetaja Sven Hendriksoni sõnul osalevad finaalüritusel 25 võistkonda üle Eesti. Oma võimed panevad proovile need, kes lõid kaasa mullu oktoobris ja tänavu jaanuaris toimunud RobMiku eelvoorudes, vahendas kooli meedaõpetaja Vambola Paavo.

«Karu päästmine on saanud inspiratsiooni tuletõrjujate igapäevasest tööst. Õnnetuse korral ei pea ju alati saatma kriisikoldesse inimest, vaid käiku saab lasta roboti,» selgitas Hendrikson. Kooli kolmandal korrusel asub mängukaru ja võistlejad peavad selle päästma Mindstorms NXT robotiga.

Päästeoperatsiooniks on võistkondadel aega 10 minutit. Kooli aulasse rajati võistlejatele spetsiaalne kolmekorruselist maja matkiv võistlusväljak.

Hendriksoni sõnul on ülesande täitmisel oluline, kuidas robot on meisterdatud. «Arvestama peab sedagi kuidas veavad tõusul rattad ning see kuidas paiknevad andurid. Viimased peavad nägema liikumiseks etteantud joont.»

Tasapinnal probleemi ei teki aga kui tuleb hakata liikuma ülespoole ehk võtma tõusu siis muutub raskuskese ja andurite kõrgus maast, rääkis Hendrikson.

Kui lõpuks on jõutud kolmandale korrusele päästmist ootava karuni, peab robot haaratsitega hädasolijast kinni haarama ja ta alla päästjate juurde tooma.

Karu päästmine robotitega algab Kivilinna gümnaasiumis 22. märtsil kell 10.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles