Päikese atmosfääris möllavad planeedisuurused lained

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikese atmosfäär
Päikese atmosfäär Foto: NASA/SOHO

Selliseid laineid on ammu otsitud ning nüüd selgus, et need asuvad tõepoolest ka Päikese juures.

Maa atmosfääris esinevad Rossby laineteks kutsutud õhumuutused, mis juhivad ka siinset ilma. Nüüd näitab aga ajakirjas Nature Astronomy avaldatud uurimus, et samasugused lained võivad asuda ka Päikesel, vahendab Nature

Rossby lained avastati Maa atmosfääris juba 1930ndate aastate lõpus. Neid põhjustab planeedi pöörlemine ja nii kohtab neid teistelgi planeetidel ning ookeanides. Küsimus, kas sama efekt võiks ilmneda ka Päikesel, köidab teadlasi juba pikalt, ent seni pole seda tõestada suudetud, seda enam, et pikalt sai Päikest Maalt vaadata vaid ühe poole pealt.

2000. aastate keskel saatis NASA kosmosesse aga kolm sondi, tänu millele saavad astronoomid nüüd Päikesest 360-kraadise vaate. Uurimisrühm analüüsiski lainete võimalikku olemasolu Päikese eredamate punktide järgi ning läbi vaadati 2010 – 2013 aastatest pärit andmed. Lihtsustatult öeldes näitas et heledad punktid liikusid lääne suunas kiiremini kui ülejäänud atmosfääri osad ning see võib viidata Rossby lainete olemasolule.

Loe põhjalikumalt Nature'i artiklist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles