Marsi orbiidil tiirleb iidse pisiplaneedi tükke

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marsi ümber tiirlev komeet NASA kunstniku kujutuses.
Marsi ümber tiirlev komeet NASA kunstniku kujutuses. Foto: HO/AFP/Scanpix

Marsiga ühel ja samal orbiidil tiirleb ümber Päikese käputäis väikesi asteroide, niinimetatud troojalasi. Nüüd väidab rühm astronoome, et Marsi troojalased kujutavad endast tõenäoliselt kunagise purunenud pisiplaneedi jäänuseid.

Nüüd siis kirjutab Briti Kuningliku Astronoomia Seltsi kuukirjas rahvusvaheline astronoomiderühm eesotsas Apostolos Christou ja Galin Borisoviga Põhja-Iirimaal asuvast Armagh' observatooriumist, kus muide omal ajal tegutses ka Eesti astronoom Ernst Öpik, et kahelt Marsi troojalastelt peegeldunud valguse spektri analüüs näitab, et nad mõlemad sisaldavad oliviini, mineraali, mis tavaliselt tekib suurte taevakehade põues suure rõhu ja kõrge temperatuuri juures.

Siit võib järeldada, et nende asteroidide materjal pärineb Päikesesüsteemi algaegadel moodustunud protoplaneedi vahevööst.

Loe lähemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles