Boeing lennutab Kuu orbiidile uurimisjaama

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deep Space Gateway
Deep Space Gateway Foto: Boeing

Üks maailma suurimaid sõja- ja lennutööstusettevõtteid Boeing teatas 3. aprillil plaanist saata kuule mehitatud orbitaaljaam, kus teadlased saaks vahetuste kaupa elada ning uurimistööd teha. 

Orbitaaljaama kohale toimetamisel plaanitakse kasutada hetkel alles väljatöötamisel olevat NASA Kosmosesse Lennutamise Süsteemi SLS, mis peaks välja vahetama varem kasutatud kosmosesüstikud. SLS saab olema kõige võimsam rakett, mille kosmoseagentuur üldse kunagi ehitanud on.

Kosmosejaam, mille nimeks saab olema Deep Space Gateway (Süvakosmose Värav) hakkab meenutama praegust Rahvusvahelist kosmosejaama, pakkudes teadlastele elamispinda ning võimaldades erinevatel transpordisõidukitel ja moodulitel dokkida. Jaama saaks kasutada ka vahepeatusena mehitatud sõidukitele, mis suunduvad Marsile.

«SLSi võimekus saata korraga üles nii inimesi kui lasti lubaks jaama kokku panna nelja minekuga, seda kusagil 2020-ndate alguses,» ütles Boeingu kosmoseosakonna müügidirektor Pete McGrath ettevõtte pressiteates

Koos Deep Space Gateway-ga plaanitakse kasutusele võtta ka Deep Space Transport (Süvakosmose Transport), mis viiks inimesed Marsile. Mõlemad kasutaks päikeseenergial töötavaid elektriajameid, ehk tõenäoliselt päikesepurjeid ja ioonmootorit. Kuidas kaitstaks reisijaid kosmosekiirguse eest, pole veel avaldatud. 

Deep Space Transport / boeing
Deep Space Transport / boeing Foto: Boeing
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles