Teadlased selgitavad, miks eskalaatoril käia ei tasu? (1)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eskalaator metroos. Pilt on illustreeriv
Eskalaator metroos. Pilt on illustreeriv Foto: Sergei Konkov/Sergei Konkov/TASS

Ehkki võib arvata, et eskalaatoril vasakpoolse rea tühjana hoidmine laseb kiirustavatel inimestel sealt mööda minna, soovitavad asja uurinud teadlased hoopiski vastupidist.

Uskmatu, aga tõsi. Uurimus näitab, et kõigi jaoks käib liikumine tõhusamalt, kui inimesed eskalaatoril ei kõnni, vahendab New York Times

USAs on küsimus üleval seetõttu, et Washington DC ühistranspordisüsteemi juht Paul Wiedefeldi sõnul võib eskalaatoril tavaks saanud vasakul kõndimine ja paremal seismine eskalaatoreid kahjustada ja üldsegi oleks seista efektiivsem. 

Mullu korraldati aga Londoni metroos viimase kontrollimiseks ühes rahvarohkeimas jaamas eksperiment, kus julgustati inimesi eskalaatoritel pigem kõrvuti seisma ning lõpuni sõita, selle asemel et kõndijate jaoks vasakut poolt tühjana hoida. Kolme nädala pärast järeldati, et selline talitamine vähendas tipptunnil eskalaatoritele tekkinud «ummikuid» 30 protsendi võrra. Nii sai tipptunni jooksul eskalaatorit läbida 16 220 inimest tavapärase 12 745 inimese asemel.

Hiljem analüüsiti seismise ja kõndimise efektiivsust veel ka arvutimudelite abil ning selgus, et kui eskalaatorit mööda kõndimine võttis 26 sekundit, siis lihtsalt seistes läbiti sama maa 40 sekundiga. Teisalt selgus aga, et kui kõik eskalaatoril seisaks, jõuaksid inimesed rahvarohkes kohas eskalaatorile kiiremini, kuna  eskalaatorile mahub rohkem inimesi ja nii ei pea inimesed sõitvate treppide ees sabas seisma.

Ehkki eksperdid soovitavadki kõrvuti seista, ei pea New York Timesiga rääkinud psühholoogid seda reaalseks, sest inimesed ei taha võõrastega kõrvuti seista.

Loe põhjalikumalt New York Timesist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles