AVASTUS 9: Inimesed usuvad, et sotsiaalmeedia on samuti koht, kus nad elavad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Riin Aljas

Sotsiaalmeediat ei nähta enam vaid kommunikatsioonivahendina vaid eraldi maailmana, kus oma aega veeta. 

Brasiilia internetisõltuvus

Ehkki paljud noored veedavad enamiku oma ajast sotsiaalmeedias, näevad nad seda suurest ajakulust hoolimata oma tavaelu lisanduse või alternatiivina.

Trinidadis stimuleerib sotsiaalmeedia kaugsuhetes kodu

Barbadoselt pärit Jeron kohtus Oliviaga viimasel aastal Trinidadis ülikoolis õppides. Pärast lõpetamist kolis ta tagasi koju ja nii veetsid nad seal vaid paar kuud koos. Siiski ilmnes juba siis, et Jeron oli sõpradega väljas olles palju avatum ning naljatlevam ning Olivia hoidis pigem tahaplaanile. Kui Jeron tagasi koju kolis, jätkasid noored oma suhet Facebookis ja Skype’s jutustades. Olivia sõnul oli see tema lemmik suhteperiood, sest võrreldes grupiga väljas käimisega, tunneb Olivia end kahekesi veebis rääkides vabamalt. Sageli ei pruukinud nad omavahel rääkidagi, vaid hoidsid lihtsalt Skype’i videoakna lahti, et üksteise lähedalolekut tunnetada ja koos magama jääda. Lõpuks kolis Olivia ka Barbadosele ning nende sõnul aitas varasem veebisuhtlus nende kooselu harmooniale palju kaasa.

Itaallased kasutavad sotsiaalmeediat vähe

Enamik inimestest elab Itaalias väga aktiivset sotsiaalelu, millest neile piisab. Seega veedavad and sotsiaalmeedias küllaltki vähe aega. Sellest hoolimata leidub ka erandeid, kes kasutavad sotsiaalmeediat, kompenseerimaks tõsiasja, et kohalikud olud on nende jaoks kitsaks jäänud.

Hiina tehasetööliste jaoks on elu väljaspool nutitelefoni talumatu 

Migratsioon füüsilisest elust veebi toimus mõneti efektiivsemalt, kui hiinlaste migratsioon küladest suurlinnadesse. Kuigi nad kolivad linna paremat elu otsima, leiavad nad parema elu vaid veebis ja oma kujutelmades.

«Ma olen alati unistanud, et leian kunagi oma eluarmastuse, kes minu eest hoolitseb ning mind eluraskuste eest kaitseb. Samas olen ma alati teadnud, et tegelikult ei ilmu ta mu ellu kunagi.» – see on üks tüüpilistest, 19-aastase tehasetöölisest Lily postitustest. Melanhoolsetele tekstidele lisab ta sageli pulmapidude, imeilusate naiste või Euroopas asuvate paleede pilte.

Lily hakkas sotsiaalmeediat kasutama pärast kodukülast linna tehasesse tööle tulemist. Pauside ajal ja õhtuti kontrollib ta esimese asjana sotsiaalmeediat. Ehkki veebis räägib Lily pidevalt oma printsi leidmiseks, ei maini ta seda päriselus sõnagagi. Päris elus ongi Lily elu nutusem: ta viieliikmeline perekond elab kahes umbses toas ning kööki ja tualetti jagavad nad veel kahe maalt pärit perekonnaga. Pesemisvõimalused piirduvad tualetiga, mille põrandat katavad sageli kasutatud tualettpaberi jäätmed, must vesi ja plekid. «Elu väljaspool nutitelefoni on talumatu, onju?» küsib ta naeratades.

Hiina maapiirkondade ebareaalsus

Ehkki sotsiaalmeedia ei põrku eriti reaalse eluga, on see ilus kujutelm, kuhu põgeneda.

Türgis mahutab sotsiaalmeedia abielueelseid suhteid

Abielueelseid suhteid saab luua ja hoida üksnes sotsiaalmeedias, seda lausa sel tasemel, et füüsiliselt kokku saades tundub suhtlus suisa kohatu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles