Akadeemik Vilo: kvaliteedihüppeks tööstuses tuleb andmed «silotornidest» vabaks lasta

Jaak Vilo
, akadeemik, Tartu Ülikooli bioinformaatika professor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Jaak Vilo.
Professor Jaak Vilo. Foto: Karli Saul / Ekspress Meedia

Kuidas jõuda tööstuses tarkade otsusteni ja teha uued nutikad lahendused atraktiivseks, küsib Tartu Ülikooli bioinformaatika professor ja akadeemik Jaak Vilo.

Teaduse lipulaevaks on tavaliselt avastused loodusest, inimese tervisest, füüsikast, keemiast ja teistest sarnastest valdkondadest. Teadusavastuste tegemisel on andmete kogumine, nende omavahel ühendamine ja analüüsimine sageli igapäevatöö osa, kuid tööstuses ja tootmisprotsessides see paraku veel nii ei ole.

Samas on paljud tööstusharud läinud juba suures mahus üle sensorite abil reaalajas andmete kogumisele ja analüüsile. Näiteks võivad lennuki-, laeva- ja automootorid mõõta oma hetkeolukorda kümnete parameetrite, nagu kütusekulu, temperatuuri või vibratsiooni kaudu. Andmed saadetakse tootjale, kes saab nende põhjal hinnata vigastuste tõenäosust, hoolduse ja komponentide välja vahetamise vajadust ja palju muud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles