Külmutusjaama rike hävitas üliolulised 22 000 aasta kliimaandmed

Eva-Lotta Kivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Clement Sabourin/AFP

Kanadas Edmontoni linnas asuvas külmkambris toimus ootamatu rike, mis põhjustas jääpuursüdamike sulamise. Tegemist oli teadlaste jaoks väga olulise uurimismaterjaliga just kliimasoojenemise vallas. 

Jääpuursüdamikud pärinesid Kanada Arktika saarestikust ning neis oli peidus hulgaliselt uurimismaterjale (õhumullid, tolm jne), mille abil oleks saanud teha prognoose planeedi tuleviku kohta, vahendab Independent. Tegu oli ka oluliste ajalootõenditega, hõlmates endas informatsiooni möödunud 22 000 aasta kohta. 

Hoone, kus kahetsusväärne juhtum aset leidis, ehitati alles hiljuti ning läks maksma umbes kaks ja pool miljonit dollarit. Kui muidu oleks pidanud külmkambri temperatuur olema umbes -37 kraadi, siis rikke tõttu tõusis see lausa +40-ni, põhjustades jää sulamise.

Mõne puursüdamiku saab võib-olla asendada uuega, kuid see on väga keeruline ning võib maksma minna kuni miljon dollarit. Kõige vanemaid ära sulanud jääpuursüdamikke ei ole aga suure tõenäosusega enam võimalik asendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles