Müstiliste Indoneesia kääbikute päritolu lõpuks teada (4)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kääbikuna tuntud Homo florensiensis
Kääbikuna tuntud Homo florensiensis Foto: Katrina Kenny, SA Museum

Tuleb välja, et Indoneesia Florese saarelt avastatud pisike inimlane arenes ikkagi välja Aafrikas, mitte ei olnud Homo erectus'e järglane nagu seni arvatud.

Sellise tulemuseni jõudis grupp Austraalia Rahvusülikooli teadlasi, kes jõudsid järeldusele, et Homo florensis ei ole siiski talle väga lähedal Jaava saarel elutsenud Homo erectus'e järglane. Tegemist on küsimusega, mis on põhjustanud tuliseid vaidlusi alates 2003. aastast, mil kääbikud avastati.

«Tulemused näitasid, et Homo floriensis arenes ikkagi välja Aafrikas ja rändas siis ida poole ning oli Homo erectus'e sõsarliik,» ütles uuringut juhtinud Dr Debbie Argue.

Arvatakse, et kääbikutena tuntud inimlased elasid Floresi saarel veel ligi 54 000 aastat tagasi. Kui varasemad uuringud, mis seostasid neid H. erectus’ega keskendusid oma võrdlustes suuresti vaid inimlaste lõualuudele, siis seekord koguti kokku 133 andmepunkti erinevatest kehaosadest nagu koljust, lõugadest, hammastest, kätest, jalgadest ja õlgadest. Kokku tuli veenev pilt, et liik pidi siiski Aafrikas välja arenema.

«Oleme nüüd 99 protsenti kindlad, et «kääbikud» ei olnud suguluses H. erectus’ega ning 100 protsenti kindlad, et tegu ei olnud ka mingil põhjusel moondunud nüüdisinimesega,» kommenteeris tulemusi ka uuringu statistilise modelleerimise läbi viinud professor Mike Lee Flindersi Ülikoolist.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles