Arheoloogid leidsid Moskva tänava alt iidvana salapunkri (2)

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva tänav. Pilt on illustratiivne.
Moskva tänav. Pilt on illustratiivne. Foto: Artyom Geodakyan/Artyom Geodakyan/TASS

Spioneerimiseks mõeldud ruume on ehitatud läbi ajaloo – hiljuti leidsid arheoloogid Moskva tänava alt näiteks punkri, mida kasutati vaenlase järgi luuramiseks 16. sajandil.

Ruum asub kunagise Kitai-Gorod müüri all, mis ehitati ajavahemikus 1536-1539 Ivan IV ehk Ivan Julma valitsusajal. Umbes kahe ja poole kilomeetri pikkune müür pidi kaitsma Poola ja Tatari vägede eest, vahendab New Historian.

Arheoloogid usuvad, et spioneerimiseks mõeldud ruumi kasutati viimati 17. sajandil Vene-Poola sõja ajal. Rahu ajal kasutati punkrit ilmselt toidu ladustamiseks.

Salapunkril on võlvitud seinad. Tänu neile tekkis ruumis selline akustika, mis võimaldas selgelt väljas toimuvat pealt kuulata. Hetkel arvatakse, et salapunkri käskis ehitada Ivan Julma ema Jelena Glinskaja, kes valitses Ivani alaealiseks olemise ajal regendina.

See, mis salapunkrist edasi saab, on veel lahtine. Kaalutakse ka selle avamist külastajatele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles