Küsimus ajaloost: mida sõid Vana-Egiptuse elanikud? (2)

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse püramiidid
Egiptuse püramiidid Foto: SCANPIX

Inimeste toidulaud on aja jooksul väga palju muutunud. Tänapäeval on üsna populaarne kiirtoit ehk burgerid ja friikartulid. Mida sõid näiteks aga vanad egiptlased? 

Vana-Egiptus oli vanaaja maa Kirde-Aafrikas Niiluse kallastel. Vana-Egiptuse alguseks loetakse umbes aastat 3100 eKr ning lõpuks kreeklaste vallutust 332. aastal eKr. 

Lisaks sellele, et Niiluse jõest sai toiduks kala püüda, andis veekogu egiptlastele ka kolm aastaaega – üleujutuste aja, mis kestis juulist oktoobrini, tärkamise aja, mis kestis novembrist veebruarini ja viljakoristuse aja, mis kestis märtsist juunini, kirjutab History Extra

Viljakasvatamisest said vanad egiptlased otra ja nisu, mida sai kasutada leiva, kookide ja õlle valmistamiseks. Lisaks kasvatati veel juurvilju (oad, läätsed, küüslauk ja sibul) ning puuvilju (viinamarjad, viigimarjad ja datlid)

Vana-Egiptuse eliit jõi veini ning sõi liha (lamba-, kitse ja sealiha), puuvilju, juurvilju ning meega kaetud kooke. Vaesem elanikkond pidi leppima aga leiva, kala, ubade ning magusa õllega. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles