Küsimus ajaloost: mida sõid Vana-Egiptuse elanikud?

jaga E-post prindi artikkel saada vihje loe ja lisa kommentaare

Egiptuse püramiidid

FOTO: SCANPIX

Inimeste toidulaud on aja jooksul väga palju muutunud. Tänapäeval on üsna populaarne kiirtoit ehk burgerid ja friikartulid. Mida sõid näiteks aga vanad egiptlased? 

Vana-Egiptus oli vanaaja maa Kirde-Aafrikas Niiluse kallastel. Vana-Egiptuse alguseks loetakse umbes aastat 3100 eKr ning lõpuks kreeklaste vallutust 332. aastal eKr. 

Lisaks sellele, et Niiluse jõest sai toiduks kala püüda, andis veekogu egiptlastele ka kolm aastaaega – üleujutuste aja, mis kestis juulist oktoobrini, tärkamise aja, mis kestis novembrist veebruarini ja viljakoristuse aja, mis kestis märtsist juunini, kirjutab History Extra

Viljakasvatamisest said vanad egiptlased otra ja nisu, mida sai kasutada leiva, kookide ja õlle valmistamiseks. Lisaks kasvatati veel juurvilju (oad, läätsed, küüslauk ja sibul) ning puuvilju (viinamarjad, viigimarjad ja datlid)

Vana-Egiptuse eliit jõi veini ning sõi liha (lamba-, kitse ja sealiha), puuvilju, juurvilju ning meega kaetud kooke. Vaesem elanikkond pidi leppima aga leiva, kala, ubade ning magusa õllega. 

Tagasi üles