Viis asja, mida sa ilmselt Albert Einsteini kohta varem ei teadnud

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Albert Einstein
Albert Einstein Foto: SCANPIX

Ei leidu vist inimest, kes ei oleks kuulnud midagi 20. sajandi suurimast teadlasest Albert Einsteinist. Nagu iga teise ajaloo suurkujuga, levivad ka temaga seoses erinevad lood ja legendid.

Einstein sündis 1879. aastal Saksamaal ja suri 1955. aastal USA-s. Tegu on juudi päritolu füüsikateoreetikuga, kes sõnastas üldrelatiivsusteooria.

Viis huvitavat asja Einsteini kohta, vahendab History:

1. Nobeli preemiaga võidetud raha läks mehe eelmisele naisele

Einstein jättis oma esimese naise ja lapsed maha, kolis Berliini ja alustas suhet oma nõoga.

Lahutades aastaid hiljem, lubas mees oma esimesele naisele Nobeli preemiaga seonduvat raha. Einstein ei olnud tol hetkel preemiat veel saanud, kuid oli selle võitmises üsna kindel. Ta sai selle kolm aastat hiljem ning andiski kogu võidetud raha eelmisele naisele. Tol hetkel oli ta juba uuesti abiellunud.

2. Päikesevarjutus tegi Einsteini maailmakuulsaks

Einstein tuli oma üldrelatiivsusteooriaga välja juba 1916. aastal, kuid teooria õigsust kinnitasid alles 1919. aastal tehtud päikesevarjutuse vaatlused.

Briti füüsik Arthur Stanley Eddington kontrollis vaatluse ajal, kas gravitatsioon mõjutab valguskiirte liikumissuunda. Eddington jõudis vaatluse käigus tehtud fotosid uurides järeldusele, et päike põhjustab tõepoolest tähtedelt tuleva valguse kõrvalekaldumist.

2. Talle tehti ettepanek hakata Iisraeli presidendiks

Tegu ei olnud eriti religioosse inimesega, kuid sellest hoolimata tundis ta suurt sidet oma juurtega. Kui Iisraeli esimene president 1952. aastal suri, pakuti Einsteinile presidendi kohta. Mees aga keeldus.

3. Ta oli pikalt FBI jälgimise all

Einstein lahkus Saksamaalt kohe pärast Hitleri võimule tulekut 1933. aastal. Kuna teadlane oli aga sotsialismi pooldajaga, oli ta kuni oma elu lõpuni  FBI jälgimise all.

5. Einsteini aju hoiti alles

Füüsik suri 1955. aastal kõhuaordianeurüsmi rebendi tagajärje. Mees soovis, et teda pärast surma tuhastataks, kuid patoloog Thomas S. Harvey jättis Einsteini aju enda juurde hoiule

Kui teadlase poeg selest teada sai, lõikas patoloog aju mitmeks tükiks ja saatis erinevatele teadlastele uuringute tegemiseks laiali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles