Küsimus ajaloost: miks on mõnes riigis vasakpoolne liiklus? (1)

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.pexels.com

Miks on USA-s ja enamikes Euroopa riikides parempoolne liiklus, aga näiteks Suurbritannias ja Hongkongis jällegi vasakpoolne? See on asi, millele mõtlevad ilmselt paljud.

Arheoloogilised leiud viitavad sellele, et suure tõenäosusega oli Vanas-Roomas vasakpoolne liiklus. See kandus keskajal edasi aga paljudesse Euroopa riikidesse, kirjutab History.

See, miks Vanas-Roomas oli just vasakpoolne liiklus, ei ole päris kindel. Üheks põhjuseks võis olla aga turvalisus. Roomlased juhtisid oma sõjavankreid nimelt vasaku käega, et hoida parem käsi relva kasutamiseks vabana.

Kuni 18. sajandi alguseni oli liiklus igal pool üsna hõre ja sellepärast ei olnud eriti vahet, kummal pool keegi sõidab. 1773. aastal võeti Inglismaal ametlikult aga vastu vasakpoolne liiklussüsteem. Prantsusmaal valitses aga jällegi parempoolne liiklus. Legend räägib, et prantsuse väejuhile Napoleonile, kes oli vasakukäeline, tundus paremal pool liiklemine nimelt parema sõjataktikana.

Mõlemad riigid laiendasid oma liiklussüsteeme ka koloniaalriikidesse. Sellel põhjusel valitseb ka Inglismaa kunagistes koloniaalriikides nagu Austraalia, Uus-Meremaa, Lõuna-Aafrika ja India, vasakpoolne liiklussüsteem.

Esimesed märgid Ameerika Ühendriikide parempoolsest liiklusest pärinevad 18. sajandist. Seda kinnistas Henry Fordi loodud populaarne automudel Ford T (toodeti aastatel 1908–1927), mille juhikoht asus auto vasakul pool.

Tänasel päeval valitseb maailmas pigem parempoolne liiklus. Et segadust vältida, on paljud riigid läinud vasakpoolselt liikluselt üle parempoolsele liiklusele. 1920ndal aastal tegi seda näiteks Kanada, 1967. aastal aga Rootsi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles