Globaalse soojenemise tõttu ei saa ilmselt tulevikus Dubais või Abu Dhabis enam elada (3)

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dubai on üks neist linnadest, mis globaal­se kuumenemise tõsiseid tagajärgi omal nahal tunda saab.
Dubai on üks neist linnadest, mis globaal­se kuumenemise tõsiseid tagajärgi omal nahal tunda saab. Foto: www.pexels.com

Kui globaalse soojenemise vastu midagi kiirelt ette ei võeta, on teadlaste sõnul nii mõnigi suurlinn tulevikus tapva kuumuse tõttu elamiskõlbmatu, kirjutab Imelise Teaduse maikuu number.

Inimtegevusest tingitud kliimamuutused on viimaste aastakümnete jooksul märgatavalt hoogustunud. 

Loode-Kuveidis asuva ilmajaama termomeeter näitas 2016. aasta juulis näiteks 54 kraadi –see on üks kõrgemaid temperatuure, mis meie planeedil kunagi mõõdetud.

Marokos tõusis termomeetrinäit eelmisel suvel 46,7 kraadini, Saudi-Araabias vaevlesid elanikud üle 50 kraadise kuumuse käes ning Iraagis Basras registreeriti pea sama temperatuur nagu Kuveidiski: 53,9 kraadi.

Kui temperatuur samasuguse tempoga tõuseb, võivad Pärsia lahe riikide suurlinnad (Dubai, Abu Dhabi ja Doha) juba käesoleval sajandil elamiskõlbmatuks muutuda. Antud ennustuse käisid välja Massachusettsi tehnoloogia­instituudi ja Loyola Marymounti ülikooli teadlased, kelle uurimus avaldati 2015. aastal ajakirjas Nature Climate Change.

Uurimusest saab lähemalt lugeda maikuu Imelisest Teadusest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles