Marsi pinnasest saab valmistada raudbetoonist tugevamaid telliseid (1)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
San Diego Ülikooli teadlaste imitatsioon Marsi-tellisest.
San Diego Ülikooli teadlaste imitatsioon Marsi-tellisest. Foto: Jacobs School of Engineering/UC San Diego

Marsi pinnasest vaid selle kokkusurumise teel valmistatud tellised võivad olla tugevamad kui raudbetoon, leiavad San Diego California ülikooli teadlased.

Kuigi telliste masstootmiseks on vaja lahendada veel mitmeid insenertehnilisi probleeme, võiksid neist valmistatud majad pakkuda varjupaika punast planeeti külastavatele astronautidele.

«Proovisin ühel hetkel ilma ühegi mõjuva põhjuseta, mis juhtub, kui üritada Marsi pinnast imiteerivat ainet ilma ühegi lisaaineta kokku suruda. See töötas! Õige rõhu korral püsib see koos iseeneslikult,» meenutas leidu kirjeldava uurimuse esimene autor Brian Chow ERR Novaatorile antud intervjuus. Marsile püsivamat elupaika rajada üritavatele kosmoseagentuuridele on tegu hea uudisega. Iga lisakilogramm lasti kasvataks reisi maksumust praeguste hindade juures enam kui 10 000 dollari võrra.

Kuidas Marsi-betooni uurimiseni jõuti ja mis kasu sellest olla võib, loe lähemalt ERR Novaatori originaalloost.

Uuring ilmus ajakirjas Scientific Reports.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles