Cassini leidis Saturni rõngaste vahelt «suure tühjuse» (1)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA kunstniku kujutis Cassinist Saturni põhjapoolkera kohal.
NASA kunstniku kujutis Cassinist Saturni põhjapoolkera kohal. Foto: NASA/JPL-Caltech/SIPA/Scanpix

Viimaseid sööste tegev uurimisalus leidis möödunud nädala lennul Saturni ja selle rõngaste vahelt ootamatult vähe, teatas NASA.

Kui Cassini möödunud nädalal oma suurejooneliste lõpulendudega alustas, pööras ta Saturni ja planeedi kuulsate rõngaste vahelise ruumi läbimiseks enda suure antenni sõidu suunas ja kaotas seetõttu ligi ööpäevaks ühenduse Maaga. Sellist liigutust peeti vajalikuks, kuna NASA teadlaste hinnangul oli olemas arvestatav oht, et läbitav piirkond sisaldab väikeses koguses kosmilist tolmu. Ligi 110 000 kilomeetrit tunnis liikuva Cassini jaoks piisaks aga pisimastki kübemest, et põhjustada tõsiseid probleeme.

Läbilennul kogutud andmeid analüüsivad teadlased on nüüd aga jõudnud järelduseni, et hirm oli siiski alusetu – Saturni ja tema rõngaste vahel laiutab peaaegu täiesti tühi avakosmos. Ainsad osakesed, mis sööstu jooksul antenni tabasid, olid vaid tolmutera suurused.

«Tuleb välja, et Saturni ja tema rõngaste vaheline ala on «suur tühjus», kommenteeris avastust BBC uudistele Cassini projekti juht Earl Maize NASAst. «Kuniks teadlased tolmu vähese koguse põhjuseid uurivad, püsib Cassini oma praegusel kursil.»

Iseenesest on tühimik hea uudis, kuna see tähendab, et lennud on arvatust turvalisemad ning tulevaste lendude ajal ei pea antenni liigutama ega sidet katkestama.

Oma eluea lõpule lähenev Cassini kuni septembrini veel 21 sööstu läbi Saturni rõngaste ja paneb seejärel oma lõppvaatusele punkti, lennates kirka leegiga planeedi atmosfääri. Aluse «surnuks» põletamisega kindlustatakse, et mikroobid, kes võisid sellega Maalt kaasa reisida, ei nakata Saturni kuudel olevat potentsiaalset elu.

Lõpusööstudest võib aga oodata Cassini kõige põnevamaid avastusi, muuhulgas ka seletust Saturni rõngaste päritolu kohta.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles