Dinosauruste uurimiseks võetakse kasutusele virtuaalreaalsus

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ürgsete sisalike digitaliseerimine loob uued võimalused nende evolutsioonilise arenemise uurimiseks ja paleontoloogia-alaseks haridustööks.
Ürgsete sisalike digitaliseerimine loob uued võimalused nende evolutsioonilise arenemise uurimiseks ja paleontoloogia-alaseks haridustööks. Foto: Ryan Carney

Ürgsete sisalike digitaliseerimine loob uued võimalused nende evolutsioonilise arenemise uurimiseks ja paleontoloogia-alaseks haridustööks.

Digitaalse Archaeopteryx'i loomiseks kasutatud fossiil.
Digitaalse Archaeopteryx'i loomiseks kasutatud fossiil. Foto: Wyoming Dinosaur Center

Nimelt on Lõuna-Florida Ülikooli bioloogiaprofessor Ryan Carney loonud interaktiivsed hologramm-mudelid erinevatest dinosaurustest, nende hulgas ka lindude ja lennuvõime arengus võtmetähtsusega Archaeopteryx’ist.

Sellest lind-saurusest on leitud vaid 12 fossiili ning uurimismaterjal on selgelt piiratud. Nüüd aga loodab professor Carney saada abi digitaalsest modelleerimisest. Nimelt on olemasolevate meetoditega võimalik luua lindudest virtuaalreaalsuses eksisteerivad 3D-mudelid, millega «mängimine» võib tuua miljoneid aastaid surnud loomade kohta uusi teadmisi tiivaliste anatoomia ja liikuvuse kohta senisest oluliselt mugavamalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles