Salapärane haigus, mis muutis miljon inimest elavateks surnuteks

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magav inimene. Pilt on illustratiivne.
Magav inimene. Pilt on illustratiivne. Foto: www.pexels.com

Pea sada aastat tagasi tappis see painajalik tõbi ligi miljon inimest ja muutis teise miljoni tardunud kujudeks. Arstid ei tea aga tänini, millest see oli põhjustatud, kirjutab Imelise Teaduse maikuu number.

Viini neuroloog Constantin von Economo juurde toodi 1917. aastal haige mees – tema keha oli lõtv nagu kaltsunukul, pea kõikus ühelt küljelt teisele, suu oli kogu aeg paokil ning küsimustele ei olnud ta suuteline vastama.

Von Economo oli kogemusega arst, kuid tal ei olnud õrna aimugi, millise haigusega tegu on. Varsti hakkas samasuguste sümptomitega haigeid mehe vastuvõturuumi saabuma üha sagedamini, kõiki patsiente vaevas alati ka üks ja sama tunnus: tugev väsimus.

Kõige hirmutavam oli haigus sellepärast, et see tabas paljusid jalapealt – inimene võis rahulikult süüa, kuid ühel hetkel pöördusid tema silmad pahupidi ning ta vajus sügavasse unne, mis võis kesta kuid ja lõppeda suure tõenäosusega surmaga.

Von Economo hakkas kummalist unitõbe dokumenteerima ja avaldas varsti teadusliku artikli, milles ristis haiguse ladina keelse nimega nimega encephalitis lethargica. Arst uskus, et haiguse allikas asub ajus – mis põhjusel see aga inimestel vallandus, ei osanud von Economo täpselt öelda.

Loe mõistatuslikust haigusest lähemalt  Imelisest Teadusest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles