«Pealtnägija»: eestlased loodavad asenduslihaga planeeti päästa (1)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihatooted.
Lihatooted. Foto: Toomas Huik / Postimees

Aastaks 2050 elab maailmas üheksa miljardit inimest ja liha tootmine sellisele hulgale praeguses tempos mõjuks planeedi ressurssidele laastavalt, mistõttu on mitmed eestlased ja siinsed ettevõtted haaranud tulevikku ennetades ärivõimalusest ja leiutavad asendusliha, selgus saatest «Pealtnägija».

Üks tulevikutoitude leiutaja, Mariliis Holm, tegeleb «Pealtnägija» külaskäigu ajal Prantsuse riiklikus põllumajandusuuringute instituudis magistritööna herneproteiinist lihaalternatiivide loomisega, vahendas ERRi uudisteportaal.

Lisaks uurib eestlanna, kas uued alternatiivid peaksid ka maitsema ja lõhnama nagu liha või eelistaksid tarbijad taimekotlette, mis lõhnavad ja maitsevad pigem nagu nende algne tooraine.

Eestis elav malaislanna Anu Menon idufirmast EthicoFoods teeb aga koostööd toidu- ja fermentatsioonitehnoloogia arenduskeskuse teadlastega, et luua toode, mis mõjuks lihana mitte ainult silmale, vaid tunduks sellena ka hamba all.

EthicoFoodsi looming.
EthicoFoodsi looming. Foto: Kuvatõmmis/Pealtnägija

EthicoFoods loodud lihapallid koosnevad herne ja pruuni riisi valkudest ning Menoni sõnul saab kombinatsiooniga jäljendada pärisliha toiteväärtust ja valgusisaldust.

Vaata videot ja loe pikemalt siit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles