Vaata: Cassini esimesest Saturni rõngaste sööstust avaldati video

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: /AP/Scanpix

NASA avaldatud videost võib saada osaks vaatest, mida nägi hiljuti Saturni ja selle rõngaste vahelt läbi sööstnud Cassini uurimisalus.

Kokku on mõne minuti pikkusesse videosse pandud ligi tund aega kestnud möödalend, mille käigus Cassini liikus planeedi pinna kohal lõuna suunas. Video alguses saab muu hulgas näha Saturni põhjapooluse kuulsat kuusnurkset jugavoolude süsteemi.

«Mulle oli üllatus näha kuusnurga välisserval nii palju teravaid ääri ja päris poolusel olevat keerisesilma. Miski peab erinevaid kõrgusvööndeid üksteisest lahus hoidma ja niimoodi neid servi vormima,» ütles Cassini fototiimi liige Kunio Sayanagi.

Saturni ja tema rõngaste vahelise tühimiku läbimisel enda kaitsmiseks pööras Cassini liikumissuunda enda suure antenni ja olles tühimiku läbinud, pööras selle taas Maa poole, et taastada vahepeal kaduma läinud raadioühendus. Seda pööret on näha ka videos lõpu poole, kui kaamerapilt vaikselt külili pöörab.

Vaata NASA avaldatud videot siin:

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles