Aitame Telegrami peatoimetaja hädast välja: siin on ports pilte ja videosid (ümmargusest) Maast (88)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apollo 11 missiooni tehtud pilt Maast
Apollo 11 missiooni tehtud pilt Maast Foto: NASA

Hulk kosmosest tehtud pilte meie planeedist, millel on näha, et tegemist on ümmarguse taevakehaga.

Eilses «Kolmeraudses» arutasid saatejuht Mihkel Raud, Telegrami peatoimetaja Mariann Joonas ja Eesti esiskeptik Martin Vällik Maa kuju üle. Seisuga 4. aprill 2017 Anno Domini ei ole Eesti alternatiivmeedia lipulaeva peatoimetaja veel veendunud, et Maa on ümmargune ning ühe põhjusena tõi ta välja, et ümmargusest Maast on tehtud vähe pilte.

Tuleme siinkohal Joonasele vastu - siin on vabalt valitud ports pilte ja videosid, millel on näha, et Maa on ümmargune.

1946 - kõige esimesed fotod

Foto: Image Credit: Johns Hopkins Applied Physics Laboratory

Alustuseks: siin on esimene kosmosest tehtud komposiit-pilt Maast, mille tegi grupp USA sõjaväelasi ja teadlasi professor John T. Mengeli juhtimisel. Piltide tegemiseks rakendati Saksamaalt sõja käigus tabatud V2 rakettide külge kaamerad, mis teatud kõrgusel automaatselt pildistama seadistati.

1946. aastal, mil fotod tehti, olid need mõistagi kõige kõrgemalt Maa kohalt tehtud pildid.

1966 - esimene pilt Kuult

Foto: NASA

Järgmine kuulus foto pärineb juba pea 20 aastat hilisemast ajast, mil NSA Lunar Orbiter I täitis oma kuueteistkümnendat ringi ümber Kuu. Pildil on näha, kuidas (ümmargune) Maa Kuu tagantvälja ilmub ja ka meie planeedi päikesepoolne päev ja pime öö.
 

Üks enim kasutatud piltidest ajaloos

Foto: NASA

Üks kuulsamaid pilte (ümmargusest) Maast pärineb NASA Apollo 17 missioonilt ja kannab nime «Sinine marmorkuul». Pärast pildi tegemist 1972. aasta 7. detsembril on sellest saanud üks enim kasutatud fotodest inimkonna ajaloos. Tegemist on ühega vähestest piltidest, kus on näha vaade kogu valgustatud vaatele Maast, kuna pildi tegemise hetkel paiknes Apollo 17 täpselt Maa ja Päikese vahepeal.

Teel ümmargusele Kuule

Ümmargust Maad nägid mitu korda ka Kuule teel olnud Apollo 11 astronaudid. Esimene tuntum pilt pärineb nende sinnalennust:

Foto: NASA

Hiljem tegid nad pildi ka juba pärast oma kuulsat maandumist ja Maa kaaslasel käimist. Orbiidilt tehtud fotolt paistavad nii Maa kui ka Kuu, kuigi konspiratsiooniteoreetikute jaoks on juba nende Kuul käimine teatavasti vaidlustatud.

Foto: NASA

Ümmargune täpp taevalaotuses

Järjekordne kuulus pilt, mis on tehtud Maast ligi 6,4 miljardi kilomeetri kauguselt, kannab nime «Pale Blue Dot» ehk «Tuhm Sinine Täpp» ja selle tegi Voyager 1 1990. aasta 14. veebruaril, näitamaks, kui pisike on meie (ümmargune) Maa Kosmose kõikehõlmavuse taustal.

Foto: NASA/JPL

NASA kosmosepiltidega (ümmargusest) Maast saab lähemalt tutvuda kosmoseagentuuri veebilehel. Tõsi küll, sealgi leidub pilte, mida on töödeldud, kuid ehk suudab silm fotot ja skeemi siiski eristada. Lisaks saab pilte Maast vaadata siin.

Otsevideo Rahvusvahelisest Kosmosejaamast

Lisaks on juba aastaid võimalik vaadata otsepilti (ümmargusest) Maast ligi 330-430 kilomeetri kõrgusel asuvast Rahvusvahelisest Kosmosejaamast:

Tuled öös

Mõned aastad tagasi lõi laineid ka kiirendatud video, kus on näha Maa varjus olevat poolt ja sellel tantslevaid tulesid öösel:

Esimene kosmosekõnd (ümmarguse) Maa taustal

Kuigi Vene Kosmoseagentuur Roskosmos ei jaga oma video- ja pildimaterjale nii heldelt kui NASA, võib nende piltidega tutvuda kodulehel avaldatud galeriis siin.

Avaldatud on aga ka näiteks Nõukogude-aegsed videod maailma esimesest kosmosekõnnist, taustal (ümmargune) Maa.

Ja veel

Euroopa Kosmoseagentuur on avaldanud Rahvusvahelise Kosmosejaama kauneid vaateid meie planeedist näiteks selles videos:

Kes vähegi soovib, võib leida vastavaid pilte ja videosid näiteks Jaapani kosmoseagentuuri JAXA veebiressurssidest siin.

Muuhulgas on seal avaldatud ka pilt (ümmargusest) Maast, millele Päike heidab ka (ümmarguse) Kuu varju.

Foto: JAXA

Jääme ootama pilte lamedast Maast.

Loos kasutatud piltmaterjali avalikest allikatest kokku otsimiseks kulus loo autoril ligikaudu 25 minutit.

Kommentaarid (88)
Copy
Tagasi üles