Uuring: Hiina võtab lähiajal teadustoodangus USA-lt juhtrolli üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raporti autoreid Hiina kiire esiletõus ei üllata, arvestades Pekingi tohutuid investeeringuid teadusesse.
Raporti autoreid Hiina kiire esiletõus ei üllata, arvestades Pekingi tohutuid investeeringuid teadusesse. Foto: SCANPIX

Briti teadlaste sõnul võib Hiina avaldatud teadusartiklite arvu poolest USAst mööduda juba 2013. aastal ehk palju varem, kui seni arvati.

Säärase järelduseni jõudis Briti teaduste akadeemia ehk Kuninglik Selts oma raportis «Teadmised, võrgustikud ja riigid». Leiti, et teadusvallas traditsiooniliselt domineerinud USA, Jaapani ja Euroopa riikide osakaal maailmas avaldatud artiklitest on vähenemas, samas kui Hiina, India ja Brasiilia osakaal on viimastel aastatel suurenenud.

Uuringu kohaselt on Hiina ehk riik, mis leiutas kompassi, püssirohu ja paberi, tegemas võimast comeback'i, vahendas BBC.

Eriti silmatorkav on Hiina tõus avaldatud uurimuste arvu poolest. (Arvesse on võetud teadusartikleid, mis on ilmunud andmebaasi Scopus hõlmatud rahvusvahelistes ajakirjades.)

Kui 1996. aastal avaldasid USA ülikoolid 292 513 artiklit ja Hiina vaid 25 474, siis 12 aastat hiljem oli USA artiklite arv suurenenud 316 317ni, samas kui Hiina vastav näitaja oli kasvanud üle kuue korra 184 080ni.

Varasemad prognoosid eeldasid, et Hiina võib USAst artiklite arvu poolest mööduda millalgi pärast 2020. aastat. See uuring näitab aga, et kui senine trend jätkub, võib Hiina, mis on nüüd Suurbritannia asemel teadustoodangu poolest maailmas teisel kohal, Ühendriikidest mööduda juba kahe aasta pärast.

Raporti juhtautorit professor Chris Llewellyn Smithi Hiina kiire esiletõus ei üllatu, arvestades Pekingi tohutuid investeeringuid teadusesse. Autorite sõnul on Hiina tõus näide laiematest «dramaatilistest» muutustest, mis maailma teaduses aset on leidmas, ja hoiatasid, et see hakkab mõjutama suurriikide konkurentsivõimet.

Samas juhib raport tähelepanu ka sellele, et teaduspublikatsioonide kasvav arv ei tähenda tingimata hüppelist tõusu kvaliteedis. Näitaja, mitu korda on teised teadlased hiinlaste uurimusi tsiteerinud, pole sugugi nii kiiresti tõusnud kui artiklite arv.

Nottinghami ülikooli professori Cong Cao sõnul ei vasta Hiina teaduse kvaliteet kvantiteedile. Lääne standarditeni järelejõudmiseks läheb tema arvates aega veel aastaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles