USAs algas riiklike teadusnõukogude teadlastest puhtaks rookimine (1)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Keskkonnaagentuuri uus juht, endine naftafirmade eestseisja Scott Pruitt.
USA Keskkonnaagentuuri uus juht, endine naftafirmade eestseisja Scott Pruitt. Foto: Scott Olson / AFP / Scanpix

USA Keskkonnakaitseameti EPA teadusnõukogust eemaldati pooled teadlased, asemele otsitakse tööstushuvidega seotud eksperte.

Sisuliselt halvas EPA uue juhi Scott Pruitti otsus organisatsiooni võtmetähtsusega teadusnõukogu töö. Naftakontsernide huvide esindajast USA riikliku keskkonnakaitseasutuse juhiks saanud Pruitt otsustas nimelt mitte uuendada 18 liikmega nõukogu liikmetest üheksa töölepinguid. Tegemist on nõukoguga, kelle ülesandeks on hinnata keskkonnakaitseametit selle toodetavate teaduslike andmete kvaliteedi ja täpsuse küsimustes.

Kuna mitu nõukogu liiget pidid niigi plaaniliselt töölt lahkuma, jääb kogu paneeli praegu alles vaid viis inimest. Tühjaks jäävad 13 kohta plaanitakse täita inimestega tööstustest, mida EPA reguleerima peaks, kirjutab The Guardian.

Trumpi, Pruitti ja uue administratsiooni ja naftafirmade lähedaste seoste vastu protesteerivad meeleavaldajad. Michael Nigro / Pacific Press / Sipa / Scanpix
Trumpi, Pruitti ja uue administratsiooni ja naftafirmade lähedaste seoste vastu protesteerivad meeleavaldajad. Michael Nigro / Pacific Press / Sipa / Scanpix Foto: Pacific Press/Pacific Press/Sipa USA

«Komitee on sisuliselt tühjaks roogitud. Me kõik eeldasime, et nende inimeste lepinguid pikendatakse, kuna ei olnud mingit põhjust ega märki sellest, et nad peaksid lahkuma. Need ei olnud Obama nimetatud inimesed, need olid teadustöötajad. Nende poliitilise otsusega kaotamine oli tõeline šokk,» ütles üks allesjäänutest, nõukogu eesistuja Deborah Swackhamer.

Arengut kommenteerides teatas EPA kõneisik New York Timesile, et uue juhtkonna hinnangul on oluline, et nõukogu liikmed mõistaksid regulatsioonide mõju reguleeritavatele. Selline muudatus ähvardab aga tuua ärihuvid ja huvide konfliktid teadusnõukogu töösse. Kõigele lisaks rikuks see EPA tehtava teadustöö mainet ja usaldusväärsust.

Loe lähemalt The Guardiani originaalloost.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles