Doktoritöö: suitsetajatel on parodontiiti oluliselt rohkem

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Esimesel aprillil kaitseb stomatoloog Ene-Renate Pähkla Tartu Ülikooli arstiteaduskonnas oma doktoritööd, mille tulemustest selgus muu hulgas, et suitsetajatel esineb parodontiiti oluliselt rohkem.

Parodontiit on krooniline infektsioosne haigus, mis haarab iget ja hammast toetavat luud ning ravimata jätmisel lõpeb hamba väljalangemisega. Pähkla töö eesmärk oligi saada uusi teadmisi parodontiidi ravi efektiivsuse kohta, teatas ülikool pressile.

Lisaks muudele tulemustele selgus Pähkla analüüsidest, et parodontiit on oluliselt levinum suitsetajate hulgas. Samuti halvendas suitsetamine haigust muidu tulemuslikult leevendava antibiootikumiravi tulemusi.

Töös nenditakse veel, et parodontiidi ravi on keerukas, patsiendile ebamugav ning kallis. Seetõttu on oluline paremaks haiguse ärahoidmiseks varakult tuvastada riskipatsiendid ehk inimesed, kellel on haiguse tekkeks suurem tõenäosus.

Lisaks suitsetajatele on suurem risk ka igemehaigete vanemate lastel. Nende haigestumist saaks vältida piisava info ja ennetustööga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles