Piltuudis: vaata, milline ilu valitseb Jupiteri lõunapoolkeral

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jupiter.
Jupiter. Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gabriel Fiset

Hobiteadlase koostatud fotol võib näha Päikesesüsteemi suurima planeedi atmosfäärikeeriste tekitatud kägarat mustrit.

NASA uurimisalus Juno tegi selle pildi möödunud aasta 11. detsembril, kuid nüüd avaldatud pildi värviskaalade paika keeramise ja korrigeerimise töö autoriks on hoopiski kodanik-teadlane Gabriel Fiset. Tänu tema tööle on täpselt ja kaunilt näha nii Jupiteri tormisüsteemid kui ka planeedi pinda katvad laiusvööndid. Väiksemad gaasivoolud meenutavad aga nööripuntraid.

Kõik Juno fotod on avalikult kätte saadavad nagu kogu NASA pildimaterjal. Uuematest on üles pandud ka toorfotod, mida igaüks saab alla tõmmata ja töödelda. Nendega saab tutvuda JunoCami lehel.

Hiigelplaneedi suurusest annab aimu ajaolu, et seegi foto on tehtud 52 200 kilomeetri kauguselt. Võrreldes Maaga on Päikesesüsteemi viies planeet 11 korda suurem läbimõõduga ja ligi 300 korda suurema massiga. Et teha ring ümber Päikese kulub tal 12 Maa-aastat, täispöörde ümber iseenda telje teeb ta tänu oma suurele pöörlemiskiirusele aga vaid 10 tunniga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles