Satelliidiuuringu avastus: maailmas on 9 protsenti rohkem metsi, kui seni arvatud (2)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Martin Bernetti/AFP/Scanpix

Suurte maadeavastuste aeg võib küll möödas olla, aga 21. sajandi tehnoloogia näitab, et meie teadmised maakera pinnal asuva kohta ei ole kaugeltki täiuslikud, kirjutab Science.

Nimelt näitab värske suuremahuline uuring, et maailmas on palju metsi, mis on inimestele seni tabamatuks jäänud – täpsemini on need jäänud välja varasematest pinnakatte uuringutest. Kuigi metsi on maailmas siiski sama palju kui ennegi, on see oluline täpsustus maailma metsade kogupindala kohta.

Senistel uuringutel on nimelt olnud mitmeid piiranguid, mis on peamiselt seotud kasutatavate satelliidipiltide resolutsiooniga. Madala lahutusega piltidel on nimelt väga keeruline teha vahet puul ja varjul või isegi mudasemal maatükil.

Vea parandamiseks kogus rahvusvaheline grupp teadlasi kokku 210 000 senisest täpsemat Google Earthi piltil, millel üks piksel võrdub vähema kui ühe ruutmeetriga looduses. Pilte analüüsis sadadest teadlastest ja tudengitest koosnev meeskond, kes tuvastas töö lõpuks, et maismaal on metsi koguni 40 protsenti rohkem kui seni arvatud. Kui võtta arvesse ka vee alla jääv Maa pindala, siis on metsi kokku ligi 9 protsenti rohkem kui varem.

Lisandunud metsa-alade hiiglaslik pindala(378 miljonit hektarit) on ligikaudu võrreldav Amazonase vihmametsa omaga. Kõige suurem lisandumine toimus Aafrikas, metsande arvestuslik pindala vähenes aga Euroopas ja Lõuna-Ameerikas.

Uuring ilmus ajakirjas Science.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles