Galerii kosmosest: vaata, milline Euroopa riik on öösiti kõige eredamalt valgustatud

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahvusvahelisest Kosmosejaamast tehtud fotolt öisest Euroopast paistab üks riik välja oma ebatavaliselt tiheda valgustatusega.

Möödunud nädala teisipäeval vaatas prantsuse astronaut Thomas Pesquet ligi 400 kilomeetri kõrguselt Rahvusvahelisest Kosmosejaamast ISS alla Euroopa tulemere kohale. Nagu oodatagi võis, paistsid muidu pimedasse öösse mattunud maailmajaos selgelt välja eredate tähtedena säravad valgustatud linnad.

Puhtalt tugevamate tulede paigutumise järgi oli võimalik tuvastada linnad, mida ümbritses oluliselt vähem valgustatud tulukeste meri. Tulukeste põhjal polnud võimalik riigipiire eristada, kuigi oli üks erand. Nimelt tuleb välja, et kõigist Euroopa riikidest panustab ööpimeduse valgustamisesse Belgia, mis oli pea üleni valgustatud.

Nimelt on Belgia väga tihe teedevõrk erinevalt naaberriikide omadest pea täielikult valgustatud, mistõttu näib näiteks Prantsusmaa oma põhjanaabri kõrval nagu suur pimedusemeri. Kuna riigis on öö läbi valgustatud ka väikesed külateed, on riigis öösiti kasutuses kokku 2,2 miljonit elektripirni, ehk ligi 72 pirni ruutkilomeetri kohta.

Sotsiaalmeedias on pilt leidnud vastakat vastukaja. Ühelt poolt hinnatakse kõrgelt selle ilu ja sümboolset väärtust, teiselt poolt jälle juhitakse tähelepanu raiskavale elektrikasutusele ja keskkonnamõjudele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles