Teadlased kiirustavad lähipäevil meie galaktika veidraima tähe võnkeid tabama (1)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku kujutis «Linnutee veidraimast tähest» KIC 8462852.
Kunstniku kujutis «Linnutee veidraimast tähest» KIC 8462852. Foto: NASA/JPL-Caltech

1300 valgusaasta kaugusel asuv Tabby täht on alustanud järjekordset seni seletamatut tuhmumise tsüklit, vahendab New Scientist.1300 valgusaasta kaugusel asuv Tabby täht on alustanud järjekordset seni seletamatut tuhmumise tsüklit.

Ametlikes kataloogides tehnilise nime KIC 8462852 all tuntud tähe eripära avastati alles 2015. Uurimisrühma juhatanud Yale’i Ülikooli astronoom Tabetha Byajian auks sai täht ka oma populaarteadusliku nimetuse.

Tähelepanuväärseks teeb tähe asjaolu, et ainsana universumis on tema puhul korduvalt näidatud imelikku ajutist tuhmumist – 2015. aastal salvestas Byajian mitu järsku korduvat kuni 22-protsentdilist tuhmumist, pärast mida Maani jõudva valguse eredus aegamööda taastus.

2016. aastal avaldas teine uurimisrühm vanade astronoomiliste fotoplaatide analüüsi, millest selgus, et vahemikus 1890-1989 on täht tuhmunud kuni 14 protsendi ulatuses.

Praeguseks on astronoomidel valmis suur kogus erinevaid võimalikke seletusi tähe veidra käitumise kohta. Näiteks võib veider käitumine olla tingitud tähe sisemistest protsessidest, teised on jälle oletanud, et näivat tuhmumist võib põhjustada hoopis tähte ümbritseva kosmilise tolmu vaatevälja ette ilmumine. Teoreetiliselt on ka võimalik, et tuhmumisi põhjustavad planeedi allaneelamisele järgnenud protsessid.

Ühtegi ammendavat seletust aga jätkuvalt ei ole, mistõttu ongi teadlased seekordsele tumenemisele väga kiiresti reageerinud. Kauge tähe poole üritatakse suunata nii palju teleskoope kui vähegi võimalik ja juba lähipäevil seisavad ees uued kosmoseteleskoobi-vaatlused. Loodetavasti toovad need Tabby tähe müsteeriumisse mingit selgust.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles